PROJECT_

M1 MERTER MEYDAN

LOCATION_ISTANBUL, TURKEY
CLIENT_METRO GROUP ASSET MANAGEMENT
YEAR_2005-2009
STATUS_BUILT
TYPE_RETAIL
SCALE_91,625

MAKING CONNECTIONS

The project serves the densely populated Merter district, a predominantly residential area. Conceptually the building is akin to a giant ‘market stall’. Responsive to local needs and to accommodate people from all districts of İstanbul, the building comprises three main spaces; a hypermarket at the basement level above the two storey underground parking lot, a flexible space for retail and food court on two upper levels, and a pedestrian link that forms an integral part of the network of neighborhood connections. The ‘passage’ through the building encourages passing trade and community interaction. Traversing the mall alongside the green band over the hypermarket block, the pedestrians reach to the front end that is connected to the metro station. All functions unified beneath a “retractable” roof where no surrounding walls around the shopping zone; the shops on both floors have their own separating walls. Brute concrete and transparent material from the semi-open retail area. The open façades and outward orientation of the retail complex make a significant contribution to the district. The overhanging canopy extends on sides of the upper terraces, with irregular transparent rectangular openings bringing daylight to the interior. The food-court is mainly placed by the corner terrace of both floors looking over the park, cafes and seating areas located at the second floor between the bridges above the passage.

 


SEE ALSO_