PROJECT_

NOW BOMONTİ

LOCATION_ISTANBUL, TURKEY
CLIENT_ALMER TEXTILE
YEAR_2012
STATUS_UNDER CONSTRUCTION
TYPE_OFFICE
USABLE AREA_46,000m2

A NEW CORPORATE IDENTITY, EXTROVERT AND FLEXIBLE

With reference to the elevation and figures of existing environment and topography, compartments on top of each other from the 30 storey building in order to create flexible office spaces differing in height, size and plan. The base of the construction is defined by the slope born out of topography; first layer of the construction refers to the walls of the neighboring elderly house from late 19th century, the height of the first compartment befits the elevation of the elderly house; the compartment above respects the adjacent masses in stature; and very top compartment raises to gain a wide cityscape catching the views of Bosporus. Having a flexible zoning program the whole complex may be dedicated to only one brand, or the different compartments in the block may be occupied by singular brands while common zones are shared, or even those zones may be preferred as green offices with high ceilings depending on the location of the office unit. Each floor may function separately for private companies, or may be divided into six or four individual units; at certain levels where the ceiling height reaches up to 8 meters, duplex units gained, principally with double height atriums and interior gardens overlooking the cityscape. Open air catwalks protected by 2 meter high glass, balconies sometimes connected by stairs are reserved for office users for fresh air and to enjoy the city panoramas. Sheer glass use on the façade grants optimum daylight; patterns become sparse upwards on fritted glass applied for sun control.

 


SEE ALSO_