PROJECT_

SELÇUK ECZA HEADQUARTERS

LOCATION_ISTANBUL, TURKEY
CLIENT_SELCUK ECZA
YEAR_2012-2014
STATUS_BUILT
TYPE_OFFICE
USABLE AREA_22,900m2

DYNAMIC MASSING, SPACIOUS INTERIORS

The owner of the pharmaceutical company is an elderly couple who would like the house feeling at the office; accordingly, scales, organization and aesthetics refer to residential settings, traditional İstanbul mansions. Juxtaposition of seven house-like volumes with hipped roofs forms the campus. The individual ‘houses’ integrate to each other either through gardens, roof gardens, upper or lower patios and paths and atriums. The brown color of the exterior brings up the soft wood effect and unifies the structure. Daylight enters through roofs and all transparent sides, creating a diffused lighting mood in the spacious internal space until the basement floor. To provide the balance of light and shadow and to increase the efficiency of passive climate control, the masses are enveloped with a designed mesh system. Three floors for office use and two underground floors are reserved for car parking of the five-storey structure. Above the car park, first basement floor is at the sunken garden level; besides offices, multi-purpose halls, staff dining hall, sports and lounge zone are located, with an easy access to the green landscape. In addition to the wide windows, interiors of the basement floor receive daylight also through atriums. The main entrance to the building is provided at the ground floor, by way of a bridge, side bridges link the roof terraces. Atriums and interior gardens create social zones between offices, located at the ground floor. “Private world” of both partners constructed as mezzanine duplexes at two ends of the top floor.

 



LOCATION_
RELATED_
SEE ALSO_